-Yeni Malatyaspor’un başkanı neden “bağıra bağıra” sövüyordu?
-Şehrin en büyük sivil toplum kuruluşuna “önerdiğiniz isim” bu mu?
-Ticaret ve sanayi ayrılmalı mı?
-“Seçim kampanyası” nasıl olmalı?
-“MasterChef” ekibi nasıl ikna edildi?
-Osman Güder, “Battalgazi” için ne yapmalı?
-Hangi seçim “Malatya’da” gündem olmadı?
-“Aysun Bay Karabulut” eğer rektör olamazsa, ne yapacak?
-Fiskos Masasında ne var?
-Haftanın karikatüründe ne var?
Geçtiğimiz günlerde, arkadaşlarımdan biri bir video gönderdi. Videoda Yeni Malatyaspor Kulübü Başkanı Hacı Ahmet Yaman, tribünden sahaya doğru ağıza alınmayacak şekilde “iğrenç” sözler sarf ediyordu. Malatyalı bir kardeşiniz olarak, büyük “utanç” yaşadım. “Galiz” sözleri işiten kulaklarıma inanamayarak “Yanlış mı duydum?” deyip tekrar izlerken videoyu, “utancım” ikiye katlandı. “Medeniyetin başkenti” konumundaki bir şehri temsil eden Yeni Malatyaspor’un başkanı, bağıra bağıra sövüyordu.
“Sokak jargonu” dahi diyemeyeceğim sözler, değil bir kurumun veya STK’nın başında olan kişiye, sıradan vatandaşa da yakışmaz. Bildiğim kadarıyla, Ahmet Yaman’a Başkanlık görevi, Malatya Valisi Hulusi Şahin ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından tevdi edildi. Şimdi kendisini bu konuda “refere” eden mezkur isimlere “Arkadaş bu nasıl iş, şehrin en büyük sivil toplum kuruluşuna, sizin önerdiğiniz isim bu mu?” diye sorsalar; ne cevap verirler acaba?
TİCARET İLE SANAYİ AYRILSIN!..
Ticaret, farklı malların bir biriyle mübadelesi, yani satışıdır.
Sanayi ise hammaddeyi, işlenmiş hale getirip değerlendirmeye, kullanılacak ürün durumuna sokmaya yarayan bilgilerin, araçların ve yöntemlerin tümüdür. Sanayi veya endüstri, devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanılarak; bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir.
Yani her ikisinin temelinde sermaye ve hedefinde para olsa da; işleyiş alanları çok farklıdır.
İstanbul gibi metropol şehirlerde, İstanbul Sanayi Odası (ISO) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) bir birinden ayrı iki kuruluştur. Çünkü sanayi, yüksek sermaye isterken, ticaret çok daha küçük bütçelerle yapılmaktadır.
Kanaatimce; Malatya’da da Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kendi arasında böyle bir tasnife gitmelidir. İşleyiş şekilleri farklı olan “Ticaret” ile “Sanayi” yanlış bir şekilde bir birleri adına karar verebilmektedir. Mesela önümüzdeki günlerde MTSO seçimi var. Yaklaşık 10 bin üyenin; 8 bin beş yüzü tüccar, geri kalanı ise sanayicidir. Dikkat edildiği zaman, ufak bir büfesi bulunan bir tüccarımız, oda başkanlığına verdiği oyla, sanayicimizin kararına yanlış etki edebiliyor. Bu ise şehrin gelişmesinin önündeki en büyük handikaplardan biridir.
SEÇİM KAMPANYASI BÖYLE OLMAZ!..
Seçimden bahsetmişken, başkan adaylarının ve ekiplerinin yürüttüğü kampanyalardan da bahsetmek gerekiyor. Başkan aday ve ekiplerinin kullandıkları dile dikkat ettiğinizde, “hoyrat”, “ötekileştirici” ve “kafa ütüleyen” cinsten olduğunu görürsünüz. O kadar müsamere, tiyatro ve pandomim kokan hareketler var ki; ne yerel, ne de genel seçimlerde bu manzarayı yakalayamazsınız.
Malatya’ya ve Malatyalılığa yakışır bir seçim kampanyası yürütmek çok mu zor?
ÇINAR’I GÖRDÜK, GÜDER’İ DE GÖRMEK İSTERİZ!..
Geçtiğimiz günlerde, Artvinli bir arkadaşıma misafirliğe gittim. Gelen misafirler arasında Ordulu, Kütahyalı, Ağrılı ve Malatyalı misafirler de vardı. Şahsımı görenlerin gündemi, bir anda Malatya ve Malatya lezzetleri oldu. Önceki hafta MasterChef programı, Yeşilyurt Belediyesi’nin konuğuydu. Düşünsenize, Türkiye’nin en çok izlenen yemek programı, güzel memleketimin leziz yemeklerini anlatıyor ve gündem bir anda Malatya oluyor.
MasterChef programının nasıl Malatya’da çekildiğiyle ilgili küçük bir araştırma yapınca, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın “talimatının” olduğunu öğrendim. Bu talimat üzerine Yeşilyurt Belediyesi’nin Basın Müdürü Orhan Atak ve kurmaylarının yoğun çalışması neticesinde, MasterChef ekibi Malatya’ya davet için “ikna” edilmişti. Sonrasında Malatya Valisi Hulusi Şahin’in devreye girmesiyle, heyet programı biraz daha “erkene” almış ve böylelikle Yeşilyurt Belediyesi Türkiye’nin gündemine oturmuştu.
Aslında böyle bir programın Battalgazi ilçemizde de yapılması, ilçe tanıtımı için elzemdir. Çünkü Malatya’nın tarihi başta Arslantepe olmak üzere hepsi Battalgazi’dedir. İnşallah, Battalgazi Belediye Başkanımız Osman Güder, ilçenin kaderini değiştirecek projelerini bir an önce bitirir ve ekibiyle o da böyle bir programa imza atar.
BU SEÇİM, NEDEN GÜNDEM OLMUYOR?..
Malatya’nın geçen yılki ihracatı 420 milyon dolar civarındaydı. Bu rakamın 350 milyon dolarlık kısmı, Malatya ekonomisinin önemli gelir kaynağı olan kayısıdan kaynaklanıyor. Malatya Kayısı Borsası’nın kaptanı ise şu anda Ramazan Özcan.
Ramazan Özcan, hem kayısıyı iyi tanıyor, hem ticareti iyi biliyor, hem de devlet işleyişine yabancı değil. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Malatya’da açılmasındaki etkili isimlerden biri. Hatta en önemlisi. Bunu bir çok siyasetçimizden, bahusus Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’tan bizzat duymuştum. Toprak Mahsulleri Ofisi, kayısı üreticisini “simsar” tüccarın elinden kurtaran bir hamleydi.
Bu konuya değinmemin sebebi, Malatya’nın en önemli değeri olan Malatya Kayısı Borsası’nın önümüzdeki günlerde seçiminin olması. Bu günlerde Malatya’nın gündeminin başında, bu konu yer almalıydı. Maalesef öyle olmadı…
Mevcut başkan bu süreç zarfında elde ettiği tecrübesini, Malatya ekonomisine yansıtmak amacıyla yeniden aday. Adayların diğeri ise Cahit Zafer Leventoğlu. Yapılacak bu seçimin, Malatya için hayırlara vesile olmasını dilerim.
NEDEN OLMASIN?..
Gezmeyi çok seven Prof. Dr. Ayhan Songar’a “En çok nereye gitmek istersin?” diye sormuşlar. Songar’ın cevabı “Ben sadece gitmek isterim!.. Nereye olduğu mühim değil.” şeklinde olmuş.
Malumunuz “Malatya Turgut Özal Üniversitesinin rektörü kim olacak?” Sorusunun cevabı, bu günlerde belli olacak. Bana sürekli soruyorlar “Aysun Bay Karabulut eğer rektör olamazsa, ne yapacak?” diye. Cevaben diyorum ki; “Olmayacağı ne malum?”. “Hem Aysun Hanım için makam olsun da, nere olursa olsun hiç önemi yok!” diyorum.
Mamafih, Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a YÖK’ten bir görev verilsin, aleyhinde bulunan Malatyalı bütün akademisyenler, ceket ilikleyerek ziyaretine giderler.
Olur mu, olur. Neden olmasın?..
FİSKOS MASASI
-Yeni Malatyaspor’un eski oyuncularından Guilherme’ye Trabzonspor talip oluyor. Yeni Malatyaspor’un o dönemdeki Başkanı Adil Gevrek, satılmaması için direniyor. Malatyalı siyasetçilerden biri devreye girip, Adil Gevrek’i ikna ederek, futbolcuyu satmak zorunda bırakıyor. O dönem, Trabzon lobisinin hedefine oturan Adil Gevrek ve Yeni Malatyaspor, hakemlerin lincine uğruyor. Sonuç ise Malum-un i’lamı…
-Malatya’daki asayiş olayları, günden güne artıyor. Bu olaylar karşısında Malatya valisi Hulusi Şahin’in, İl emniyet müdürünü ikaz ettiği konuşuluyor.
-Yeni Malatyaspor Başkanı Ahmet Yaman, başkanlığın kendisine verilmesi karşılığında 30 milyon vereceğini söylemiş. Taahhüt ettiği ödemeyi yapmadığı da söylentiler arasında.
-Malatya’da son günlerde uyuşturucu satışlarında hayli artış olmuş. Öyle ki hastanelerde bazı doktor ve hemşireler dahi bu işe dahil edilmiş durumdaymış. Hatta, uyuşturucu satışı okul kantinlerinde bile görülür olmuş.
Not: FİSKOS Masası tamamen Malatya’daki dedikodudan ibarettir.
Selam ve dua ile…
Fiemanillah